zondag 10 mei 2015

Kamp C & Aquafin

Hallo iedereen!
W.I.J zijn op donderdag 30 april naar Kamp C en Aquafin geweest met onze klas.
Daar leerde we van hoe men water zuivert tot hoe je duurzaam kan bouwen.
Hierover een klein verslag.
Eerst hebben we kamp C bezocht en daarna zijn we naar Aquafin gereden.

Kamp C
Kamp C was vroeger een Britse legerbasis, nu is het een provençaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen. Er zijn 4 aspecten waar je rekening mee moet houden als je duurzaam wilt gaan bouwen: Ruimte, Energie, Water en Materiaal.
Deze kwamen elk aan bod bij:
1) Het infocentrum
2) Blokhut
3) De schuur
4) Casana
5) Het bedrijvencentrum

Het infocentrum
De infozone is waar je alle info kunt vinden. Daar staat een witte kapel die van het Britse leger was. De kapel staat schuin in het gebouw, want het gebouw staat Zuid gericht voor de lichtinval. De kapel niet. Dit gebouw heeft ook een goendak. Een groendak is een dak waar mos en/ of vetplatjes op groeien. Er zijn 3 redenen waarom groendaken goed zijn:
- Een groendak houdt het regenwater vast.
- Door het water houd het de warmte in de zomer buiten. Tijdens de winter heeft het geen isolerend effect.
- Een groendak brengt groen in een stedelijke omgeving. Het kan zowel op een schuin als plat dak geplaatst worden.

De blokhut
De blokhut is een gezellig hout hutje waar je alles te weten komt over isolatie, koudebruggen en ramen en glas. In de hut staat ook een warmtecamera waarmee je lekken en koudebruggen kan opsporen. Een koudebrug is een plaats waar de isolatieschil onderbroken is. Voorbeelden daarvan: Vensterbank, dakranden, kieren en spleten, ...

De schuur
In de schuur werd er info gegeven over het gebruik van regenwater, licht en zonneboiler. Zo kwamen we te weten waarvoor er regenwater kan gebruikt worden, welke lampen het minst verbruiken en hoe we ons huis kunnen verwarmen d.m.v. een zonneboiler.

Casana
De demowoning Casana is een eengezinswoning dat voor 90% biologisch afbreekbaar is. De woning bestaat uit een houten skelet, stro als isolatie, een dak van leem en klei, .... Er wordt verstandig omgesprongen met water en energie.

Het bedrijvencentrum
Het is gelegen naast het infocentrum. Het is een soort groot gebouw waar er veel zonnepanelen aan gehangen zijn. Wanneer er veel zonlicht op schijnt en dus ook meer energie aanmaakt, gaat het fonteintje naast het bedrijvencentrum hoger spuiten.



Aquafin
Aquafin is een waterzuiveringsinstallatie die het huishoudelijke afvalwater, rioolwater en regenwater zuivert. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een lang proces. Dit proces bestaat uit verschillende delen.
1) Mechanische zuivering
2) Biologische zuivering
3) Bezinktank
Dit proces duurt gemiddeld 24 uur. Het water ondergaat eerst een mechanische en dan een biologische zuivering. In de mechanische zuivering word er allereerst het grof vuil uitgehaald. Voor de kleinere deeltjes moet de biologische zuivering in gang gezet, die zuivert door middel van slib. Slib is een verzamel naam voor allemaal kleine bacteriën die bij het water worden gevoegd. De bacteriën hebben honger en eten zo wat al het onafbreekbare afval dat in het water zit op. Daarvoor hebben ze ook zuurstof nodig. Daarna is het tijd voor de bezinktank, daar gaat het slib tot rust komen en naar de bodem zakken. Het propere water stroomt dan weer weg naar de rivier.

W.I.J vonden het alvast leerrijk.
Groetjes, het W.I.J- team.